Skogvokteren Ultra 2024

English version

Kjenner du lukta av åpen skogbunn som har liggi under snø en hel vinter? Det, er lukta av vår. Det er også lukta av potensiale. Til å skru sevja på maks, og sette økosystemet i arbeid. Strekk deg etter sola, late dager venter. Men, du må ha gjort jobben først. Du må ha kjempa deg gjennom en lang og mørk vinter for å være i stand til å yte opp til ditt potensial, og kunne få en best mulig opplevelse når dagen kommer. Vi feirer våren med å samles i de grenlandske skoger og kappes om heder og gull, men også for å vokte skogen sammen. Som dere vet, handler skogvokting om å sette pris på nærmiljøet, fellesskapet, og feire at vi er i stand til å bevege oss effektivt og tilbakelegge store distanser gjennom terrenget. Vi håper virkelig å se deg skjerpa og klar på slaget fem, lørdag 4. mai. Vi i Grenland Ultra Runners skal gjøre vårt ytterste for at du skal få en god opplevelse!

Velkommen til den fjerde utgaven av Skogvokteren Ultra!
Fortsatt lavterskel, umerka og 100% stimagi. Bare med NM. Det blir rått.


Dato: 4.5.2024
Starttidspunkt: 0500
Start/mål: Porsgrunn – rådhustrappa (kartlink)

PåmeldingRacetracker (fulltegnet). Sjekk Grenland Ultra Runners på Facebook for kjøp/salg av ubrukte plasser.

Antall plasser: 220
Pris: 750,- (øker 1.1.2024 og 1.4. 2024)
Prisen inkluderer*: Elektronisk tidtaking og tracking, fem matstasjoner, beredskap, Skogvokterens finisher medalje og NM-medaljer til topp tre i hver aldersklasse.


Skogvokteren_feature from stripemedia on Vimeo.

NM-status

Skogvokteren Ultra 2024 arrangerer av Grenland Ultra Runners og Gjerpen IF. Norgesmesterskap i terrengultra 2024 inngår i arrangementet. Alle som er medlem av en klubb tilknyttet Norges Friidrettsforbund (NFIF) og er norske statsborgere er med i NM.

Dersom du ikke er tilknyttet en NFIF-klubb, kan du vurdere å melde deg inn i en. Eller du kan bli med i Åpen klasse.

Dersom du ikke er norsk statsborger, og vil ha tellende resultat i NM-klassen, må det søkes på NFIF sine nettsider. Du må i tillegg være tilknytta en NFIF-klubb.

HUSK: NM er for alle, ikke bare eliten. Løpet blir det samme, bare med enda mer stas og ståhei.

Klasser

1. Norgesmesterskap, med følgende kategorier:

– NM senior: kvinner/menn 18 år og eldre

– NM veteran: kvinner/menn 35-39 og deretter 5-årsklasser så langt det er deltakere.

Medalje til topp 3 i alle klasser.

2. Åpen klasse (18+)

– For deltakere uten tilknytning til en NFIF-klubb, og/eller utenlandske statsborgere.

Alle deltakere i Skogvokteren Ultra, uansett klasse, får Skogvokterens finisher medalje.

Jamfør NFIFs retningslinjer må det løses lisens for alle deltakere. Ved påmelding kan man velge «engangslisens» (50,-). Det er et eget valg for de som har løst helårslisens, de må legge inn lisensnummeret sitt.


Om løypa

– 88 km
– 3500 hm
– 80% sti
– 20% grus/asfalt
– Tre kommuner, to byer og fem bymarker!

Detaljert løypebeskrivelse og GPX-fil (gjenstand for endring!)

Skogvokterruta binder Grenlands to største byer sammen i en grønn, snirklete oval, fra travle bygater til smale stier, skåret frem av småvilt og turgåere i kuperte kollelandskap. Du tar liksom en del variert og spennende natur og geologi, og putter oppi en del magisk stinettverk, og så har du en mix som står til fem stjerner. Minst.

For det observante øye er det mye å følge med på underveis, enten for å suge inn totalopplevelsen mens du spretter lekent av sted, eller for å få tida til å gå når det går tungt. Og er du som meg, helt Ut i Naturen, er det til og med fort gjort å helt glemme og løpe. Stiene forandrer seg nemlig for hver kilometer du tilbakelegger: Fra brei granrotsti med og uten spiss stein, til smal blåbærsti for de med lange sokker, via fulldempa myrflater, over tørre rabber med lav og lyng, ned bedragerske leirebakker, og gjennom trolsk gammelskog der ingen maskin kommer til. Her og der ser vi spor av de som har gått her lenge før oss. Der stiene buer opp på sidene har hester og handelsmenn båret tungt, i århundrer før Tesla og DNT. Det er forlatte husmannsplasser, ruiner, gruveskjerp og krigsminner. Det er en vandring riksantikvaren verdig. Bare fra Vallermyrene til Vealøs får du mer av Norges særegne natur på en løpetur enn de fleste andre leser om på telefonene sine i løpet av et år. Og da er du kommet en tredjedel på veien, gled dere!

Ruta er komponert av Tobias Dahl Fenre og hans små hjelpere i Grenland Ultra Runners, og vi vil med stolthet og ydmykhet vise den frem til så mange som mulig! I anledning NM-tildelingen for 2024, har vi henta inn en solid forsterkning av laget i Gjerpen IF. Sammen skal vi legge til rette for dere og sørge for at opplevelsen er god fra arrangørsida.

Siden Tobias skal løpe selv i år, er det Stian Tveten som tar over rollen som løpssjef.


Kort om regler

Løypa er ikke merket, og man løper med innlastet GPX-fil på f.eks. klokka. Løypa skal følges til enhver tid. Aldersgrense er satt til 18 år. Løpets stil er supported, men det er bare lov å motta support på løpets offisielle sjekkpunkt (fra og med 2024). Pacing er ikke tillatt. Påmelding er bindende, og startkontingenten refunderes ikke. Det skal ikke kastes søppel i løypa. Alt obligatorisk utstyr skal bæres med seg fra start til mål.

Les mer i regler og betingelser

Obligatorisk utstyr

 1. GPS med løypa lastet inn (klokke er ok)
 2. Løpesekk/vest
 3. Drikkebeholdere som rommer minst 1,5 l
 4. Over- og underdel i ull eller teknisk stoff (super)
 5. Buff
 6. Hodelykt
 7. Refleksvest (skal brukes i mørket)
 8. Kopp (drikkeflaske teller som kopp, bruk denne på stasjonene)
 9. Telefon, fulladet og påskrudd og med telefonnummer til løpsleder lagret (913 37 510)
 10. Enkelt førstehjelpsutstyr (f.eks. plaster, sterilt kompress, gasbind)
 11. Nødteppe


Anbefalt utstyr
– Vindjakke
– Hansker og lue


Sjekkpunkter/matstasjoner

Vann finner du flere steder i terrenget, i bekker som renner friskt i skogen utenom beitearealer. Kartet på Alltrails angir 5 velkjente og strategisk plasserte drikkebekker. På våre fem stasjoner i tillegg til mål kan vi tilby følgende (husk kopp):

SP1 Jarseng 11k, Vannstasjon (med wc)
Vann, saft

SP2 Solvika 32k: Matstasjon
Vann, saft, cola, potetgull, frukt, lefser.

SP3 Bliva 50k: Matstasjon (med wc)
Vann, saft, cola, potetgull, frukt, lefser.

SP4 Løveid 72k: Matstasjon (med wc)
Vann, saft, cola, potetgull, frukt, lefser..

SP5 VoldsvegenP 80k: Vannstasjon
Vann, saft, cola, potetgull, frukt, lefser.

Mål Porsgrunn 88k (med wc)
Vann, brus, alkoholfritt øl, mat!


Cut-off

For å sikre en trygg og forsvarlig ferd gjennom skogen må du nå følgende sjekkpunkt innen fristen.

SP2 Solvika 32k
Cut-off: 7 timer (kl. 12.00)

SP3 Bliva 50k
Cut-off: 10 timer (kl. 15.00)

SP4 Løveid 72k
Cut-off: 16 timer (kl. 21.00)

SP5 VoldsvegenP 80k
Cut-off: 18 timer (kl. 23.00)

Mål Porsgrunn 88k
Cut-off: 20 timer (kl. 01.00)


Drop bag

Du kan levere drop bag ved start, som kjøres til SP3 Bliva 50k.


Program (mer detaljer kommer)

Fredag 3. mai

17.00-19.00: Utdeling av startnummerpå Sport1 Porsgrunn, Kulltangveien 70 (Down Town kjøpesenter).

Lørdag 4. mai

04.00 – 04.45: Utdeling av GPS-tracker. Levering av bagasje på Tollboden Sportsbar. Mulighet for levering av drop bag som kjøres til SP3 Bliva 50k. Det vil være tilgang på toaletter og vann.

05.00: START ved Rådhustrappa (adresse Storgata 162).

14:00 – 01.00: Løpere kommer i mål ved Rådhustrappa og får medalje. Ved uteområdet til Tollboden Sportsbar like bortenfor blir det servert grønnsakssuppe og noe å drikke. Ved dårlig vær er det tilgang til inneområdet. Utdeling av premier topp tre herrer og damer tas så snart de kommer i mål (estimert 16.00-20.00). Utdeling NM-medaljer til topp 3 i hver aldersklasse. Tas fortløpende.


Parkering

Start og mål er ved Rådhusamfiet/Anders Vangens plass i Porsgrunn, med adresse Storgata 162. Det er flere gateparkeringer i Porsgrunn sentrum, se f.eks. Easy-park appen. De fleste av disse har 2 timers begrensing. De beste stedene å stå er Gamle Urædd og Kjølnes. Her er det gratis parkering i helgene og kort vei å gå (hhv 400 og 600m). Klikk på kartet for mer detaljer.Overnatting

Comfort Hotel Porsgrunn ligger en kort sprint unna start/mål og tilbyr sportspris (10%).


ITRA (International Trail Running Association) gir score til og fører statistikk over alle innmeldte ultraløp, og gir en score til hver løper basert på resultater. Slik som både alle tidligere år vil vi kunne tilby 4 ITRA-poeng for gjennomført Skogvokteren 2024.

Les om løpet på ITRAs egne sider her (lenke)

UTMB (Ultra Trail de Mont Blanc) har tatt over som den ledende plattformen for løperstatistikk og personlig score. Skogvokteren 2024 er formelt et UTMB Index Race, i kategorien 100K.

Les mer om løpet på UTMBs egne sider (lenke).