English version
Føler du deg sterk? Skogvokteren er styrkeprøven der du kan få teste ut grensene dine sammen med en haug andre med samme lidenskap. Er du derimot ikke helt klar for noe sånt? Da er det intet bedre mål og sette seg og jobbe mot, enn Skogvokteren første helga i mai.
Grenland er stedet der du finner overraskende kronglete stier, overraskende god utsikt, og du får villmarksfølelse nært opp til byene. Og hadde Ibsen fått velge fritt hadde det blitt mai. Da er hele skogen og alle som bor i den i full formeringsmodus. Det yppes og parres over en lav sko, og du må jobbe aktivt for å ikke tråkke på skogsfugl, grevling, bever og padder.
Vi håper å se deg på startstreken lørdag 3. mai, for å feire din gjennomførte trening, og vårt femårsjubileum! Og hvis du trenger litt inspirasjon i treningsarbeidet, sjekk ut dette dokumentet (link)!
Fortsatt lavterskel, umerka og 100% stimagi. Rått som alltid!
Dato: 3.5.2025
Starttidspunkt: 0500
Start/mål: Porsgrunn – rådhustrappa (kartlink)
Påmelding: Racetracker (åpner 15.10.2024, kl. 12.00). Sjekk Grenland Ultra Runners på Facebook for kjøp/salg av ubrukte plasser.
Antall plasser: 200
Pris: 750,- (øker 1.1.2025 og 1.4. 2025)
Prisen inkluderer*: Elektronisk tidtaking og tracking, fem matstasjoner, beredskap og Skogvoktermedalje.
Om løypa
– 88 km
– 3500 hm
– 80% sti
– 20% grus/asfalt
– Tre kommuner, to byer og fem bymarker!
Detaljert løypebeskrivelse og GPX-fil (gjenstand for endring!)
Skogvokterruta binder Grenlands to største byer sammen i en grønn, snirklete oval, fra travle bygater til smale stier, skåret frem av småvilt og turgåere i kuperte kollelandskap. Du tar liksom en del variert og spennende natur og geologi, og putter oppi en del magisk stinettverk, og så har du en mix som står til fem stjerner. Minst.
For det observante øye er det mye å følge med på underveis, enten for å suge inn totalopplevelsen mens du spretter lekent av sted, eller for å få tida til å gå når det går tungt. Og er du som meg, helt Ut i Naturen, er det til og med fort gjort å helt glemme og løpe. Stiene forandrer seg nemlig for hver kilometer du tilbakelegger: Fra brei granrotsti med og uten spiss stein, til smal blåbærsti for de med lange sokker, via fulldempa myrflater, over tørre rabber med lav og lyng, ned bedragerske leirebakker, og gjennom trolsk gammelskog der ingen maskin kommer til. Her og der ser vi spor av de som har gått her lenge før oss. Der stiene buer opp på sidene har hester og handelsmenn båret tungt, i århundrer før Tesla og DNT. Det er forlatte husmannsplasser, ruiner, gruveskjerp og krigsminner. Det er en vandring riksantikvaren verdig. Bare fra Vallermyrene til Vealøs får du mer av Norges særegne natur på en løpetur enn de fleste andre leser om på telefonene sine i løpet av et år. Og da er du kommet en tredjedel på veien, gled dere!
Ruta er komponert av Tobias Dahl Fenre og hans små hjelpere i Grenland Ultra Runners, og vi vil med stolthet og ydmykhet vise den frem til så mange som mulig! Den gode koalisjonen med Gjerpen IF fortsetter, og sammen skal vi gjøre vårt til at du får en topp dag!
Kort om regler
Løypa er ikke merket, og man løper med innlastet GPX-fil på f.eks. klokka. Løypa skal følges til enhver tid. Aldersgrense er satt til 18 år. Løpets stil er supported, men det er bare lov å motta support på løpets offisielle sjekkpunkt. Pacing er ikke tillatt. Påmelding er bindende, og startkontingenten refunderes ikke. Det skal ikke kastes søppel i løypa. Alt obligatorisk utstyr skal bæres med seg fra start til mål.
Les mer i regler og betingelser
Obligatorisk utstyr
- GPS med løypa lastet inn (klokke er ok)
- Løpesekk/vest
- Drikkebeholdere som rommer minst 1,5 l
- Over- og underdel i ull eller teknisk stoff (super)
- Buff
- Hodelykt
- Refleksvest (skal brukes i mørket)
- Kopp (drikkeflaske teller som kopp, bruk denne på stasjonene)
- Telefon, fulladet og påskrudd og med telefonnummer til løpsleder lagret (913 37 510)
- Enkelt førstehjelpsutstyr (f.eks. plaster, sterilt kompress, gasbind)
- Nødteppe
Anbefalt utstyr
– Vindjakke
– Hansker og lue
Sjekkpunkter/matstasjoner
Vann finner du flere steder i terrenget, i bekker som renner friskt i skogen utenom beitearealer. Kartet på Alltrails angir 5 velkjente og strategisk plasserte drikkebekker. På våre fem stasjoner i tillegg til mål kan vi tilby følgende (husk egen kopp/drikkeflaske):
SP1 Jarseng 11k, Vannstasjon (med wc)
Vann, saft
SP2 Solvika 32k: Matstasjon
Vann, saft, cola, potetgull, frukt, lefser.
SP3 Bliva 50k: Matstasjon (med wc)
Vann, saft, cola, potetgull, frukt, lefser.
SP4 Løveid 72k: Matstasjon (med wc)
Vann, saft, cola, potetgull, frukt, lefser..
SP5 VoldsvegenP 80k: Vannstasjon
Vann, saft, cola, potetgull, frukt, lefser.
Mål Porsgrunn 88k (med wc)
Vann, brus, alkoholfritt øl, mat!
Cut-off
For å sikre en trygg og forsvarlig ferd gjennom skogen må du nå følgende sjekkpunkt innen fristen.
SP2 Solvika 32k
Cut-off: 7 timer (kl. 12.00)
SP3 Bliva 50k
Cut-off: 10 timer (kl. 15.00)
SP4 Løveid 72k
Cut-off: 16 timer (kl. 21.00)
SP5 VoldsvegenP 80k
Cut-off: 18 timer (kl. 23.00)
Mål Porsgrunn 88k
Cut-off: 20 timer (kl. 01.00)
Drop bag
Du kan levere drop bag ved start, som kjøres til SP3 Bliva 50k.
Program (mer detaljer kommer)
Fredag 2. mai
17.00-19.00: Utdeling av startnummerpå Sport1 Porsgrunn, Kulltangveien 70 (Down Town kjøpesenter).
Lørdag 3. mai
04.00 – 04.45: Utdeling av GPS-tracker. Levering av bagasje på Tollboden Sportsbar. Mulighet for levering av drop bag som kjøres til SP3 Bliva 50k. Det vil være tilgang på toaletter og vann.
05.00: START ved Rådhustrappa (adresse Storgata 162).
14:00 – 01.00: Løpere kommer i mål ved Rådhustrappa og får medalje. Ved uteområdet til Tollboden Sportsbar like bortenfor blir det servert grønnsakssuppe og noe å drikke. Ved dårlig vær er det tilgang til inneområdet. Utdeling av premier topp tre herrer og damer tas så snart de kommer i mål (estimert 16.00-20.00). Tas fortløpende.
Parkering
Start og mål er ved Rådhusamfiet/Anders Vangens plass i Porsgrunn, med adresse Storgata 162. Det er flere gateparkeringer i Porsgrunn sentrum, se f.eks. Easy-park appen. De fleste av disse har 2 timers begrensing. De beste stedene å stå er Gamle Urædd og Kjølnes. Her er det gratis parkering i helgene og kort vei å gå (hhv 400 og 600m). Klikk på kartet for mer detaljer.
Overnatting
Comfort Hotel Porsgrunn ligger en kort sprint unna start/mål.
ITRA (International Trail Running Association) gir score til og fører statistikk over alle innmeldte ultraløp, og gir en score til hver løper basert på resultater. Slik som både alle tidligere år vil vi kunne tilby 4 ITRA-poeng for gjennomført Skogvokteren 2025.
Les om løpet på ITRAs egne sider her (lenke)
UTMB (Ultra Trail de Mont Blanc) har tatt over som den ledende plattformen for løperstatistikk og personlig score. Skogvokteren 2025 er formelt et UTMB Index Race, i kategorien 100K.
Les mer om løpet på UTMBs egne sider (lenke).