Ruteforslag

Er du usikker på hvor det er fint å løpe i Grenland, eller trenger du litt inspirasjon til kule løyper? Her legger vi ut noen av løypene vi syns alle bør sjekke ut. Vi tar også med noen av de mange bakkene og rundene som er optimale for intervalløkter. GPX-filer kan lett lastes ned til egen klokke som navigeringshjelp. Der det er segmenter, kan du stjerne disse i Strava så popper navigering opp av seg selv.

Rundløyper

Skrehellerunden
Rute

Dette er standardrunden rundt Skrehellene, med start i Fjelldalen. Det er lurt å starte vestover for å få en moderat stigning så man blir skikkelig varm før det brekker oppover mot Vestre Skrehelle. Ikke la deg lure av at runden har beskjeden lengde i kilometer, terrenget er tungt og krevende. Mer alpint finner du ikke i Grenland.

Kan utvides nærmest i alle retninger, f.eks. Blåfjell, Havretjern eller Middagskollene (se under).


Skrehellene-Middagskollane langrunde
Rute

Her har du en skikkelig sugende langrunde i Grenlands råeste nærmark. Regn med å bruke nærmere 3 timer om du ikke er i superform. Er like fin begge veier, men har flest gode minner fra oppstigninga til Middagskollane fra sør (motsols).

Snør sekken og stram skoan og ta det som en tur!


Gulsetmarka – kortrunde
Rute

Dette er en entry-level runde til hva Gulsetmarka har å by på. Vi er innom Fantekjerringkollen og Kaperkollen, to virkelige perler. Løp med klokka for kunne flyte ned Kapern (det motsatte er brutalt).

Terrenget er lettløpt, mye flytsti men stedvis teknisk (røtter og stein). Siste strekke er transport tilbake til Åletjern P. Stinettverket her er rikholdig, og du kan gjøre alle mulige variasjoner ut fra dette forslaget. Vil du få med deg enda mer av biffen? Se under.


Guletmarka – langrunde
Rute

Har du tatt resten av dagen fri og vil kose deg på gøyale stier, bør du prøve denne runden! Løper du den mot klokka får du innledningsvis et «flatt» flytstiparti helt frem til demninga på Ulvsvann, før du brekker oppover mot Ulvskollen. Ryggen følges vestover, så sørover mot Langetjenn. Her kan du slippe deg løs på silkemyk skogbunn om du har energi igjen. Etter Tvittingen får du en bratt finale opp til Fantis, før du kan ramle tilbake til starten, forhåpentlig godsliten.

Er du kjent og har tid, så anbefales det å stikke oppom Langelandskollen.


Gulsetmarka alternativ runde
Rute

Dette er en mellomlang runde i Gulsetmarka, også kalt «Jumping Alien». Her får du en god blanding av bratt, teknisk og lettløpt. Du unngår kø opp Fantis, og drar heller mot Trytetjern og traverserer via Terrengsykkelkollen ned mot Tvittingen. Derfra bærer det opp på Kapern før du igjen skal opp på Rødgangskollen. Siste parti er slakt nedover på brei og lettløpt sti tilbake til start.


Solumsmarka runde
Rute

Solumsmarka er en av de mest besøkte bymarkene, og stiene er etablerte og godt skilta. På bakveien mellom Rugtvedt og Søretjenn får du være i fred, og stiene her har bare plass til en bredden.

Selv om de høyeste toppene mangler, er miksen av bratte kneiker og roligere terreng tilnærmet perfekt. Parkeringa på Voldsvegen er en populær innfartsåre. Merk at kronen på verket med det ironiske navnet Piggen, ikke er med i dette forslaget. Men det er lett å navigere innom denne hvis du vil.

Parkeringa på Rugtvedt (hoppbakken) er også et fint utgangspunkt for en slik runde.


Valleråsen-Årdalsåsen runde
Rute

Bymarka i Porsgrunn har mye å by på, og på denne rundløypa får du en smakebit av det ypperste. Med klokka får du først åpen løvskog før du går god utsikt fra Valleråsens nakne rabber. Det er teknisk ned til Øvre Svinholtddam, men derfra er kan holde litt fart mot Svinholt gård, før den lengste sammenhengende oppstigninga i storvokst askeskog opp til Årdalsåsen. Derfra heller den steinete stien nedover tilbake til start.

Et fint utgangspunkt er parkeringa på Jysk (Prestemoen).


Intervaller

1000 høydemeter på en økt er liksom et fint rundt tall, og en passende volum for en bakkeintervall. Derfor bærer disse øktforslagene preg av dette, men man kan selvsagt ta så mange ganger og høydemeter man vil ut fra sitt eget nivå, dagsform, treningsmål etc.- Her er noen fine bakker og runder som er supre om du søker hardøkt i terrenget.

Jønnevald-Vestre Skrehelle
Rute
Segment

En av de lengste sammenhengende motbakkene i Grenland, med hele 422 m stigning på 2,26 km. Dette gir et gjennomsnitt på 18% stigning. Det er et par korte flater underveis, så forvent stedvis 40% stigning. Segmentet går rett opp til «hoved» Vestre Skrehelle for å maksimere høydemeter.

Denne kan kjøres som ett push, eller som x antall intervaller i gangfart. En vanlig formular er 3x, men ta med venner, denne er tung for vilja.

Et fint utgangspunkt er parkeringa på Jønnevald golfbane.


Sandtaket Adventure Loop
Segment

Lei av 10×1000 på asfalt eller grus? Kjør 5-10x Sandtaket istede! Dette er en flott runde med både bakker og flater, for det meste på flytsti. Runden starter på asfalten ved Geiterygglia, ca. rundt første lyktestolpe sørover. Derfra får du flying start ned asfalten, så rett frem inn på stien med 2-3% stigning. Denne følger du ca 300 meter før du brekker til høyre og begir deg opp en sugende motbakke. Innen 3 minutter er du på toppen, og derfra kan du skru opp beina og flyte uforsvarlig fort mellom trærne på i slak nedoverbakke. Deretter litt brattere nedover før du kommer ut på hogstfeltet og kan flyte ned til mål. Pust et par minutter og fyr løs på ny!