Ruteforslag

Er du usikker på hvor det er fint å løpe i Grenland, eller trenger du litt inspirasjon til kule løyper? Her legger vi ut noen av løypene vi syns alle bør sjekke ut. Vi tar også med noen av de mange bakkene som er optimale for intervalløkter. GPX-filer kan lett lastes ned til egen klokke som navigeringshjelp.

Rundløyper

Skrehellerunden
Strava-link

Dette er standardrunden rundt Skrehellene, med start i Fjelldalen. Det er lurt å starte vestover for å få en moderat stigning så man blir skikkelig varm før det brekker oppover mot Vestre Skrehelle. Ikke la deg lure av at runden har beskjeden lengde i kilometer, terrenget er tungt og krevende. Mer alpint finner du ikke i Grenland.

Kan utvides nærmest i alle retninger, f.eks. Blåfjell, Havretjern eller Middagskollene (se under).


Skrehellene-Middagskollane langrunde
Strava-link

Her har du en skikkelig sugende langrunde i Grenlands råeste nærmark. Regn med å bruke nærmere 3 timer om du ikke er i superform. Er like fin begge veier, men har flest gode minner fra oppstigninga til Middagskollane fra sør (motsols).

Snør sekken og stram skoan og ta det som en tur!


Gulsetmarka – kortrunde
Strava link

Dette er en entry-level runde til hva Gulsetmarka har å by på. Vi er innom Fantekjerringkollen og Kaperkollen, to virkelige perler. Løp med klokka for kunne flyte ned Kapern (det motsatte er brutalt).

Terrenget er lettløpt, mye flytsti men stedvis teknisk (røtter og stein). Siste strekke er transport tilbake til Åletjern P. Stinettverket her er rikholdig, og du kan gjøre alle mulige variasjoner ut fra dette forslaget. Vil du få med deg enda mer av biffen? Se under.


Guletmarka – langrunde
Strava-link

Har du tatt resten av dagen fri og vil kose deg på gøyale stier, bør du prøve denne runden! Løper du den mot klokka får du innledningsvis et «flatt» flytstiparti helt frem til demninga på Ulvsvann, før du brekker oppover mot Ulvskollen. Ryggen følges vestover, så sørover mot Langetjenn. Her kan du slippe deg løs på silkemyk skogbunn om du har energi igjen. Etter Tvittingen får du en bratt finale opp til Fantis, før du kan ramle tilbake til starten, forhåpentlig godsliten.

Er du kjent og har tid, så anbefales det å stikke oppom Langelandskollen.


Gulsetmarka alternativ runde
Strava-link

Dette er en mellomlang runde i Gulsetmarka, også kalt «Jumping Alien». Her får du en god blanding av bratt, teknisk og lettløpt. Du unngår kø opp Fantis, og drar heller mot Trytetjern og traverserer via Terrengsykkelkollen ned mot Tvittingen. Derfra bærer det opp på Kapern før du igjen skal opp på Rødgangskollen. Siste parti er slakt nedover på brei og lettløpt sti tilbake til start.


Solumsmarka runde
Strava-link

Solumsmarka er en av de mest besøkte bymarkene, og stiene er etablerte og godt skilta. På bakveien mellom Rugtvedt og Søretjenn får du være i fred, og stiene her har bare plass til en bredden.

Selv om de høyeste toppene mangler, er miksen av bratte kneiker og roligere terreng tilnærmet perfekt. Parkeringa på Voldsvegen er en populær innfartsåre. Merk at kronen på verket med det ironiske navnet Piggen, ikke er med i dette forslaget. Men det er lett å navigere innom denne hvis du vil.

Parkeringa på Rugtvedt (hoppbakken) er også et fint utgangspunkt for en slik runde.


Valleråsen-Årdalsåsen runde
Strava-link

Bymarka i Porsgrunn har mye å by på, og på denne rundløypa får du en smakebit av det ypperste. Med klokka får du først åpen løvskog før du går god utsikt fra Valleråsens nakne rabber. Det er teknisk ned til Øvre Svinholtddam, men derfra er kan holde litt fart mot Svinholt gård, før den lengste sammenhengende oppstigninga i storvokst askeskog opp til Årdalsåsen. Derfra heller den steinete stien nedover tilbake til start.

Et fint utgangspunkt er parkeringa på Jysk (Prestemoen).


Bakkeintervaller

1000 høydemeter på en økt er liksom et fint rundt tall, og en passende volum for en bakkeintervall. Derfor bærer disse øktforslagene preg av dette, men man kan selvsagt ta så mange ganger og høydemeter man vil ut fra sitt eget nivå, dagsform, treningsmål etc.


Kommer…

Dirty Fantis 5x
Henget 5x
Jønnevall-Vestre Skrehelle 3x
Ulvskollen 3x
Solmyrås 5x
Lidbakken xx?